1998 р. Жовківщина

с. Зіболки (в радянські часи Підлісне). (УГКЦ)

Церква св. Кузьми і Дем’яна.

Вперше церква згадана в документах 1578 р. В пом’янику крехівсько-го монастиря XVII ст. є згадки про жіночий василиянський монастир у селі. За легендою, дуже давно стояли Зіболки до півкілометра на схід від горба, на якому розташована церква. Після спалення того села з церквою ворогами під керівництвом “шолудивого Боняка”, перенеслись люди в ліс на горб, де стояла від непам’ятних часів церква (каплиця) св. ап. Петра і Павла. На її місці у 1796 p., як свідчив напис на одвірках, за пароха о. Григорія Ружеєвського коштом громади і тодішнього дідича була збудована дерев’яна будівля з соснових брусів на дубових стендарах. Стара церква була настільки мала, що будована нова дерев’яна охопила її цілу, і попередня стояла аж до завершення будівництва. У 1815 р. до церкви виконано іконостас і різьблені царські врата. В 1858 р. замінено дубові стендари на кам’яний фундамент. У 1901 р. старанням пароха о. Карла Должицького поставлена теперішня мурована споруда.

Церква збудована на вершині пагорба в південно – східній околиці села. Оточена старими липами. На південь від неї на схилі гори розміщений сільський цвинтар. Тридільна трибанна споруда, мурована з цегли. Складається з трьох прямокутних об’ємів (нава – ширша), розташованих по осі схід-захід. При вівтарі з півночі і півдня розташовані невеликі прямокутні ризниці. Головні об’єми завершені трьома шоломовими банями на світлових восьмибічних барабанах, увінчаними світловими ліхтарями з маківками. Тиньковані стіни прикрашені на кутах спарованими пілястрами, які підтримують розкрепований антаблемент, що оббігає споруду.

На південь від церкви розташована мурована стінна дзвіниця.