Церква Успіння

Церква Успіння

Розмір зображення: 800:596 піксел

Зняцьово. Церква Успіння пр. богородиці, 1907 р. Світлина 1992 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 169.

Зняцьово Мукачівський район

Церква Успіння пр. богородиці. 1907. (УГКЦ)

У 1733 р. в селі був священик Іван Пазуханич, який жив на старій священичій ділянці біля дерев’яної церкви св. Дмитрія. У 1797 р. згадують розвалену фару і маленьку трухляву церкву.

Теперішня мурована церква – одна з найбільших на Мукачівщині (площа – 488 кв. м). Подібних храмів у Закарпатті небагато, і збудовано їх переважно в долинних селах. Особливо урочистим є головний фасад з двома вежами. Фундамент освятив 30 червня 1907 р. о. Георгій Шуба, коли поряд ще стояла стара дерев’яна церква. Інтер’єр оздобили набагато пізніше. Іконостас виготовлено в 1909 – 1910 роках.

Малювання олією на металі 44-х ікон здійснив художник Юлій Віраґ, однак на на-місних іконах написано по-угорськи прізвища з датами “Кевсеґі 1909” та “Сілвай 1910”.

Пензлю Віраґа належить і великий образ “Перша пречиста”. Позолоту іконостасу, ка-зательниці, престолів та інших предметів виконав місцевий парох о. Стефан Греньо, заощадивши таким чином для громади близько 6000 корон. Прикрашену церкву благословив у 1931 р. каноник О. Ільницький. Найдавніший дзвін походить з 1896 р., два інші – з 1924 р.

У 1987 р. проведено ремонт церкви.