2008 р. У Бердичеві відкривається музей всесвітньо відомого письменника Джозефа Конрада

Дата: 03.12.2008

У Бердичеві 3 грудня на території монастиря Босих Кармелітів відбудеться урочисте відкриття музею всесвітньо відомого письменника Джозефа Конрада. Про це повідомив сьогодні на прес-конференції посол Польщі в Україні Яцик Ключковскі. Він зазначив, що Джозеф Конрад, справжнє ім’я якого Конрад, прізвище – Коженьовський, це письменник, який належить трьом культурам – польській, бо він поляк, британській, бо він англійський письменник, та українській, бо він народився в Україні.

У свою чергу голова польського Конрадівського товариства Здзіслав Найдера підкреслив, що раннє дитинство Джозефа Конрада пройшло в Україні, з Україною пов’язана його родина, батьки і діди. І про свою батьківщину він не забував ніколи, в його творах часто згадувалась Україна. Джозеф Конрад, який емігрував після того, як його родина була репресована у Сибір, до Великобританії, де став видатним письменником.

20 років він служив моряком у торговельному флоті найбільшої і наймогутнішої на той час держави. Там він прожив все життя і у 1924 році помер, і похований у Великій Британії.

Польське Конрадівське товариство, яке підтримували британське і французьке аналогічні товариства, протягом п’яти років клопоталось про створення міжнародного музею у Бердичеві. І тепер ця видатна подія відбудеться, підкреслив Здзіслав Найдера.

На прес-конференції відомі українські письменники Дмитро Павличко і Юрій Щербак відзначили три провідні джерела творчості Джозефа Конрада: українська земля, велич англійської мови та сила польського духу.

Джерело: “День”