[1870 – 1874 рр.] Загальний вигляд з півдня

Рисунок Наполеона Орди.

Kościół Karmelitów Bosych p.w. Niepokalanego Poczęcia NMP i klasztor. Widok ogólny od strony rzeki Hniłopiaty. Na wysokim brzegu zespół klasztorny otoczony murem obronnym; kościół dwuwieżowy z kopułą z latarnią na skrzyżowaniu naw; na lewym brzegu rzeki, wśród zabudowań, wieża i kopuła cerkwi. Dat.: Berdyczów 3 Czerwca. Napis: Berdyczew; napis na podkładzie: G. Kijowska Berdyczew. 1870-1874. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą. 20 x 27,7 cm. Muzeum Narodowe, Kraków. III-r.a. 2832. (Teka Ukraina). [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 30]