Надгробок кн. Олександра Пронського

Рисунок Наполеона Орди.

Grobowiec księcia Aleksandra Prońskiego. Widok pomnika grobowego w formie obelisku; w głębi kaplica—pomnik; z lewej strony zabudowania wsi. 1862—1876. Napis: Plac porażki Bohd. Chmielnickiego r. 1651. Czerwca 28. (AIexander Frydrykowicz Xiąźe Proński, Wojewoda Trocki umarł roku 1631); Pomnik 5000 niewiast zabitych p. Tatarów. Plac bitwy z Boh. Chmielnickim i jego porażka r. 1651 Czer. 28. Pomnik 5000 panien zabitych przez Tatarów; napis na kartce doklejonej do podkładu: Beresteczko nad rzeką Styrem.G. Wołyńska. Plac bitwy Króla Jana Kazimierza z Bohdanem Chmielnickim 1651. czerwca 28 w której poleglo 30.000 Tatarów i Kozaków. — Zabrał im król 40. dział. Pomnik grobowy Alexandra księcia Prońskiego kasztelana Trockiego, aryanina podlug zwyczaju tej sekty pochowanego na szczerem polu. W oddaleniu, pomnik 5000 dziewic zamęczonych przez Tatarów; ostatni napis powtórzony w języku francuskim. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą, 21,8x28,3. III-r.a. 4141 (Teka Wołyń). Bibl.: Album widoków, seria IV, ii. 129 [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 35]