2009 р. Знайшли срібні воти ХVI століття

Олена Дзік

Дата: 19.06.2009

24 срібні воти ХVІ ст. виявили під час ремонту даху в греко-католицькій церкві Пресвятої Трійці в райцентрі Бережани на Тернопільщині. Воти – це символічні подарунки вірян для Богородиці на знак зцілення від хвороб. Знайдені вироби завбільшки близько 5 см. Вони мають форми рук, ніг, сердець, очей. Найдавніша вота – серце з вогнем – датована 1567 роком.

У Бережанах на 17 тис. людей є шість церков, костел і каплиця. Церква Пресвятої Трійці – у центрі міста, неподалік ратуші. Тут зберігається чудотворна ікона Божої Матері. Її подарував місту Папа Римський на початку XVI ст. Образ привіз шляхтич-магнат Олександр Сенявський. Його рід мав землі на Хмельниччині, Тернопільщині, Львівщині та в Східній Україні. У володінні роду Сенявських Бережани були майже 200 років: із 1530-го до 1726-го.

Востаннє чуда зцілення у храмі ставалися у XVIII ст. Імена дарувальників не збереглися. Відомо, що багато людей біля ікони вилікувалося від сліпоти та серцевих хвороб.

– Воти знайшли на горищі над вівтарем. Вони були нашиті на тканину в позолоченій рамці. Від часу, пилюки і сміття почорніли. Але ми їх відчистили спеціальною рідиною, привезеною з Італії, – розповідає отець-парох 44-річний Іван Хрептак, декан Бережанський. – Ця знахідка – добрий знак. Люди повинні молитися до ікони Божої Матері й матимуть від неї опіку. Адже вона прославилася багатьма дивами. З історії знаємо, що таких подарунків було 39. Серед них – золоті перстені, намиста із перлин. На жаль, багато із них загубилися. Можливо, ці коштовності викрали.

Чудотворна ікона бережанської Богородиці є однією із найдавніших пам’яток візантійського іконопису Галичини. Разом із вотами спочатку зберігалася у каплиці замку Сенявських при в’їзді до міста. А 23 листопада 1831 року її урочисто перенесли до церкви Пресвятої Трійці, де вона й досі.

– За радянських часів церковні святині люди ховали, хто де міг. Добре, що вони у хорошому стані. Це не перша така велика знахідка. У цьому храмі також зберігають частину кістки руки Івана Хрестителя, яку вдалося знайти у 2000-му. Фрагмент мощів передали Олександру Сенявському нащадки родини Могил, з чийого роду походив митрополит Петро Могила. Шляхтич врятував їхню сім’ю від набігів турків у 1673 році, переправив через Дністер. За це Сенявському зробили такий цінний подарунок, – говорить 58-річний Богдан Тихий, заступник директора Державного історико-архітектурного заповідника в Бережанах.

Знайдені воти перешили на нове полотно і вивісили по обидва боки ікони Богородиці, зліва від вівтаря.

Торік Папа Бенедикт XVI видав грамоту про відновлення відпустів до чудотворної ікони у Бережанах. Місто мають долучити до каталогу паломницьких відпустових місць єпархії. При храмі є чотири відпусти, проте паломники масово сюди не їдуть.

Зліва направо: Аліна Євець, Олена Іванова та її сестра Вікторія розглядають воти ХVІ століття, знайдені під час ремонту даху церкви Пресвятої Трійці у Бережанах на Тернопільщині (фото: Зіна Токарська).

Джерело: “Газета.ua”