2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Фото 1920-х pp. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 38.

Беньова. Церква св. арх. Михайла

Дерев’яна церква в неоукраїнському стилі, збудована в 1909 році стараннями пароха о. Олекси Хтея. Дуже нагадувала храми в Лютовиськах, Лип’ї (Польща) і Головецьку-Долішньому (Старосамбірщина), зведені за проектом архітекта Василя Нагірного. Це була хрещата в плані будівля з гранчастими бічними раменами й вівтарем та прямокутним бабинцем. Обабіч вівтаря містилися прямокутні захристії. Над навою, вівтарем і бабинцем здіймалися високі світлові восьмерики, покриті наметовими банями, увінчаними сліпими ліхтарями з маківками. Бічні рамена покривали п’ятисхилі дахи, завершені сліпими ліхтарями з маківками. Оточувало споруду піддашшя, сперте на профільовані випусти вінців зрубів. Стіни підопасання були відкритим зрубом, а надопасання й восьмерики – шальовані вертикально дошками та лиштвами. 2 червня 1946 року церкву сплюндрували польські солдати, а через рік – спалили. Тоді ж було знищено й дерев’яну дзвіницю.

Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – С. 672.

Він же. Церкви Турківського району. – С. 22.