Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

с. Беньова (Бенева).

Турківський.

Церква св. арх. Михайла. 1909.

Вперше згадується в документах 1589 р. Попередня дерев’яна церква, збудована у 1779 р. розташовувалася над самим Сяном, на його лівому березі в теперішній приграничній смузі (ця частина села тепер не існує). Це була тризрубна триверха будівля бойківського типу, пірамідальні верхи якої мали над навою чотири заломи, а над вівтарем і бабинцем по два. У 1909 р. поряд з нею збудували нову дерев’яну церкву, хрещату в плані з трьома восьмериками, увінчаними наметовими банями з ліхтарями і маківками. Знищена по другій світовій війні.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937, с. 89; 93.

Kryciński S. Cerkwie w Bieszczadach. – Warszawa, 1991, s. 43.