Тараща м

За адмін.поділом 16 – 18 ст. – Брацлавське воєводство

За адмін.поділом 19 ст. Таращанський повіт 19 ст.

За адмін.поділом 20 ст. Таращанський район

Згадується з 1 п.18 ст. [Історія міст і сіл УРСР: Київська область. – К.: ГРУРЕ, 1971 р.].

М.Тараща, при річці Котлуй, знаходилось в центрі губернії, за 120 верст від Києва. Річка ця починається вище с.Лісовичі і протікає через Таращу, Кирдани, Бовкун, впадає в р. Рось біля сільця Січ Росська. Назва річки нагадує ім’я Тимур-Котлуя, онука Урус-хана, який в 1399 р., помщаючись Вітовту за його допомогу Тохтамишу, дійшов до Києва і взяв з нього відкупне. Ревізори 1765 р. писали про Таращу “подданные одни платят чинш больший, а панщины не отрабатывают, другие платят чиш меньший и отбывают по 1 дню в неделю панщину, и прядут по мотку в год из дворянского прядева. Замок на горе окружен валом и частоколом, ворота деревянные, не оконченные. В местечке платят поколыщизну – 4 двора, дохода делает староство 10.995 злотых” . В 1789 р. до староства причислені ще 8 сіл, доходи старости Миколи Пясковського, підкоморія Кременецького – 55.084 злотих і 20 грошів. Тараща стала повітом з 1801 р. В 1864 р. проживали 3580 православних, 360 розкольників і латинян, 3670 євреїв. Було повітове училище. Купців 3 гільдії з християн – 7, з євр. – 18. [Похилевич Л.И. Сказания о населённых местностях Киевской губернии. – К.: тип.КПЛ, 1864 г.].

Романюк В.В. . – “Археологічні дослідження в Україні в 1994-1996 роках”, К., 2000 р., с. 136 – 137.