[1870 – 1874 рр.] Церква та гімназія

Рисунок Наполеона Орди.

Cerkiew i gimnazjum. Widok cerkwi i zespołu budynków gimnazjalnych od strony placu. Cerkiew na planie krzyża greckiego z kopułą z latarnią na skrzyżowaniu naw i portykiem kolumnowym w fasadzie; na osi cerkwi trzykondygnacjowa dzwonnica-brama; z prawej strony trzykondygnacjowy budynek główny gimnazjum z portykiem kolumnowym oraz dwukondygnacjowe oficyny połączone z korpusem parterowymi łącznikami. Dat.: 25 Sier. Napis: Białocerkiew – Cerkiew; Hr. Władysław Branicki żona X-na Sapieżanka; Białocerkiew; Gimnazjum; napis na podkładzie: G. Kijowska. Biała Cerkiew, pałac i kościół. [!] 1870-1874. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą. 19,9 x 26,9 cm. Muzeum Narodowe, Kraków. III-r.a. 2836. (Teka Ukraina). [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 48]