2008 р. Головний старообрядницький собор Буковини готується до столітнього ювілею

Дата: 01.02.2008

Собор Успіння Пресвятої Богородиці в селі Біла Криниця, що на Буковині, відзначатиме цьогоріч столітній ювілей. Передбачається, що у жовтні 2008 року до цього колишнього світового центру старообрядництва завітає чимало гостей не тільки з України, Росії і Румунії, а й США, Канади та Австралії.

Зокрема, Президент України Віктор Ющенко, який нещодавно побував тут вніс пропозицію, щоб відзначення ювілею собору сумістили з відзначенням 600-річчя від дня першої письмової згадки про Чернівці. А відтак він зможе привезти у Білу Криницю глав держав Росії, Румунії та Молдови.

Про хід підготовки до святкування кореспонденту РІСУ Юрію Чорнею розповів настоятель Білокриницької старообрядницької громади отець Сергій Бобков: «Те, що собор – велике архітектурне диво, або ще як його називають кам’яна казка, підтверджує відвідування Білої Криниці Президентом України Віктором Ющенком. До собору приїздив колись король Румунії. І що символічно, обоє сфотографувались на його фоні.

Щодо реставраційних робіт, то силами громадян та благодійників, які відвідують село, минулого року була полагоджена більша оцинкована частина покрівлі собору, що запобігло протіканню дощової води на склепіння.

Водночас, один із чернівецьких підприємців, Володимир Свєтлогорський, пише ікони, яких не вистачає для іконостасу собору. Він же за свій кошт надрукував серію вітальних листівок, чотири з котрих із зображенням нашого собору. До речі, цей художник уже в дуже зрілому віці прийняв віру старообрядців. Цікаво, що в юності він разом із нашим українським владикою Саватієм вчився у Вижниці в училищі прикладного мистецтва».

За словами настоятеля Білокриницької старообрядницької громади, найбільш відчутну допомогу собор отримує з боку Старововчинецької сільської, Глибоцької районної рад та РДА. З боку найвищих державних органів Росії, України та Румунії особливої допомоги немає. Всього ж, аби надати собору у комплексі первозданний вигляд, потрібні не один і не два мільйони доларів.

Джерело: РІСУ