Печера № 2 з стародавніми знаками Ак-Кая

Пам’ятка археології

Перші ст. н.е. – XVIII ст.

Автономна Республіка Крим, Білогорський р-он, південно-східне урвище скелі Ак-Кая, печера № 2.

Загальний опис:

Печера № 2 розташована в урвищі скелі Ак-Кая. Вона знаходиться при підйомі від підніжжя скелі на її верхівку по південно-східному схилу.

Печера № 2 більша за печеру № 1 та добре захищена від вітру; її підлога підвищується виступами всередину. Знаки в печері вирізані на стінах та її стелі. Як і в печері № 1 вони розташовані по декілька штук разом та виконані різними різцями, що свідчить про різний час їх створення.

Історична довідка:

В перші століття н.е. печера використовувалась в якості святилища. Знаки в ній були виявлені в 1880 р. К.С. Мережковським; в 1924 р. тут проводив дослідження А.П. Булавенко, а в 1926 р.- С. І. Забнін. В 1940 р. експедиція ГІМ приділила всю увагу знакам, однак їх повна публікація з’явилась лише в 1959 р. в книзі Е.І. Соломонік.

Прорисовки знаків та обмір печери зберігається у Відділі археології Криму ІА АН УРСР.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення Виконавчого комітету Кримської обласної Ради депутатів трудящих № 595 від 5 вересня 1969 р.

Охоронний № : 823

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Рішенням виконавчого комітету Білогорської районної Ради депутатів трудящих від 11 липня 1974 р. № 261 встановлена охоронна зона в межах печери.

Соломоник Э.И. Сарматские знаки Северного Причерноморья.- Київ, 1959.

Схематичний план печери № 2.