[1990 р.] Паспортна інформація

Античне місто Тіра

Пам’ятка археології

VI ст. до н. е. – IV ст. н.е.

Розміщення:

Одеська обл., Білгород-Дністровський р-н, м. Білгород-Дністровський, біля східної сторони фортеці на березі Дністровського лиману.

Загальний опис:

Дані розкопок і випадкові знахідки монет, античної кераміки, пам’яток монументального мистецтва та ін. дозволяють визначити межі міста, яке знаходиться під середньовічною аккерманською фортецею, прифортечній площі і прилягаючими до фортеці вулицями. Культурний шар городища, незважаючи на велику змішаність напластувань верхніх шарів, зберіг будівельні залишки від VI ст. до н. е. до IV ст. н.е. Сюди входять підвальні приміщення, вимостки двориків, стіни наземних приміщень, залишки вулиць, водостоків, стіни і башти римської цитаделі.

Під час розкопок знайдено: чорнолакова та червонофігурна кераміка, численні фрагменти амфор, терракотові статуетки, античні монети, світильники, вотивні рельєфи, вироби з кості, металу, кераміка місцевого виробництва.

Тіра – старогрецьке місто-держава, засноване вихідцями з малоазійської колонії Мілету в VI ст. до н. е.

Місцезнаходження стародавнього міста було встановлено професором Новоросійського університету Е.Р.Штерном, який в результаті розкопок (1900, 1912) відкрив значний шар античного періоду.

В 1927-30 рр. дослідження в Тірі проводились румунським вченим, професором Ясського університету П.Нікореску, в 1932, 1935, 1940 р.- вченим В.А.Шахназаровим.

З 1945 по 1950 р. розкопки в Тірі вів співробітник Інституту археології АН УССР Л.Д.Дімітров, а в 1958-1963 рр. розкопки продовжував співробітник цього ж Інституту А.І.Фурманська. Розкопки дали численний матеріал, який характеризує державний устрій, економічні зв’язки і культурне життя міста.

В 1969-71 р. в Тірі працювала експедиція, яку до 1971 р. очолював співробітник Інституту археології АН УРСР С.Д.Крижицький, а з 1971 р.- співробітник Одеського археологічного музею І.Б.Клейман.

Колекція пам’яток зберігається в Одеському археологічному музеї АН УРСР, в Білгород-Дністровському краєзнавчому музеї і в Інституті археології НАНУ.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів Української РСР від 07.1965 р. № 711.

Охоронний № : 1320, 75.

Штерн Э.Р. Раскопки в Аккермане летом 1912 г. // ЗООИД.- Т. 23.- Одесса, 1901.

Фурманская А.И. Античный город.- М.: “Наука”, 1968.

Зограф А.Н. Древний город Тира-Бергород-Аккерман // КСИИМК.- Вып. VII.- М., 1940.

Крижицький С.Д. Стан і завдання археологічних досліджень Тіри-Білгорода // Вісник АН УРСР.- К., 1972.

Дмитров Л.Д. Основні підсумки Ізмаїльскої археологічної експедиції // Археологічні пам’ятки УРСР.- К., 1955.

Ілюстративні матеріали:

Генплан розміщення античного міста Тіра.