2007 р. На Прикарпатті розпочато реставрацію монастиря кармелітів 18 століття

Дата: 03.07.2007

У селі Більшівці Галицького району на Івано-Франківщині розпочато реставрацію однієї із найвидатніших пам’яток пізнього барокко – монастирського комплексу кармелітів 18 століття, перлини древньої галицької землі. Про це 3 липня власкору ЗІКу повідомили у районній раді.

Грунтові роботи з відновлення історичної пам’ятки національного значення починалися ще в 2001 році, але за браком коштів призупинялися.

Всі ці роки археологи під керівництвом Генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» Олександра Береговського вели наукові дослідження головної споруди комплексу – кармелітівського костелу, вивчали структуру його забудови, елементи розпису, фрески, що фрагментарно збереглися на стінах, стовпах та склепіннях.

У відродженні історичного об’єкту за часткового фінансування Міністерства культури Польщі. беруть участь археологи з Польщі. Зокрема, студенти Археологічного інституту Вроцлавського університету разом з археологічною групою заповідника розкопали в підвальному приміщенні храму захоронення польської знаті. Розкопки продовжаться, адже, за архівними даними, захоронення займаютьзначно більше місця.

Довідка ЗІКу

Кармеліти – члени католицького монашого чину, заснованого у другій пол. 12 ст. у Палестині. Перша чернеча община Кармелітів була заснована близько 1156 хрестоносцем Бертольдом на г. Кармель (звідки і назва чину). В 1226 статут чину був затверджений Папою Григорієм III. У 1238 К. перемістилися до Європи, де заснували значну кількість монастирів. У 1245 або 1247 Папа Інокентій IV надав К. права жебруючого ордену.

У 1451 у Франції виник жіночий чин кармеліток. У 16 ст. чин розділився на дві гілки – К. і К. босих. У 17-18 ст. монастирі К. були в багатьох містах України – Кам’янці-Подільському, Барі, Бердичеві, Дрогобичі, Львові, Перемишлі. Із входженням українських земель до складу Російської імперії монастирі К. ліквідовувалися. В 1970-х рр. чин К. налічував бл. 27 тис. ченців і черниць.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»