1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Мразниця (Борислав).

Бориславська міська рада.

Церква Успення Пр. Богородиці. 1929.

Попередня дерев’яна церква походила з 1835 р. (за даними В. Кондратовича – набагато старіша, але дуже перероблена при реконструції 1864 p.). У 1929 р. її перенесли до с. Каменополя коло Львова. Існуюча церква збудована старанням о.Івана та Ольги Ліщинських у 1928 – 1929 pp. Автор проекту Сергій Тимошенко, будову вів архітект Олександр Пежанський, за будівництвом наглядав інженер Лев Шелевич з Борислава. Споруда зведена з тернопільського каменю в стилі київського бароко.

Це хрещата, одноверха церква, кути хреста якої заповнені боковими приміщеннями. Восьмерик середхрестя вінчає грушаста баня з ліхтарем і маківкою. Маленькі ліхтарі на п’ятисхилих дахах рамен створюють враження п’ятиверхості. Стіни були обкладені штучним мармуром, а головний престіл виготовлений з білого каррарського мармуру. Церкву прикрашають вітражі за проектом маляра Петра Холодного старшого, виконані краківською фірмою Желенської. Бані вкрили мідною бляхою. Рівночасно збудували і церковний дім в гуцульському стилі. В 1960 – 1989 pp. стояла зачиненою і використовувалася на склад металу.

Львівська наукова бібліотека ім. В.Стефаника. Відділ рукописів, фонд управління консервації, № 20.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 309 Наукове товариство ім. Шевченка, опис 1, справа 1417.

«Нова Зоря». – Львів, 1929, № 66; 1930, № 2.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 32 – 33.