Церква Преображення

Церква Преображення

Церква Преображення 1908 р. на цвинтарі [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 19].

с. Тустановичі (Борислав).

Бориславська міська рада.

Церква Преображення Господнього. 1908.

Парафія згадується вже у 1507 р. Попередня дерев’яна церква була збудована коштом графа Миколая Наленча Остророга, дідича села, у 1745 р. Це була хрещата в плані, одноверха будівля. Низький восьмерик нави, який ховався у двосхилих дахах бокових рамен, вкривала шоломова баня з маківкою.

На місці цієї церкви у 1907 – 1908 pp. споруджено муровану, хрещату в плані, одноверху. На круглому барабані над середхрестям – баня з ковніром, увінчана ліхтарем з маківкою. Поряд розташована мурована стінна дзвіниця.

Схиматісм всего клира руского-католического Богом спасаемой єпархіи Перемышльской на годъ от рожд. Хр. 1879. – Перемишль, 1879.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 53 – 54.