Українські місця в Братиславі

Угорський король Бела ІV готувався до боротьби за австрійську спадщину. Він здійснив кілька безуспішних походів в Австрію і тоді покликав на допомогу галицького князя Данила Романовича. Влітку 1248 року Данило вирушив до міста Пожга (літописна назва Братислави, угорська назва – Пожонь, німецька – Прессбург). Науковці в своїх дослідженнях прийшли до різних гіпотез і пропонують датувати цей похід в період з 1247 по 1252 р. Король Бела віддав честь Данилу, а німецькі посли були здивовані виглядом озброєння його воїнів. Де саме в тогочасній Братиславі відбулася ця зустріч не відомо.

Останні 25 років прожив у Братиславі український лемківський художник Дезидерій Миллий. Спочатку як завідувач Реферату українських шкіл (1945—1948), пізніше як професор малювання Словацького політехнічного інституту (1948—1949) та Інституту образотворчого мистецтва (1949—1971).

Братислава партнерське місто Києва. З радянських часів в Києві наявний , а в Братиславі – . в місті до 1991 р. називалося Kyjevské námestie.

У Братиславі наявні:

Меморіальна дошка на честь Григорія Сковороди, Братислава, Panská 26 (budova Jazykovedného ústava), (GPS: 48.141771 17.105901).

Пам’ятник Тарасу Шевченку (1989), Братислава, Vlastenecké námestie 1185/8, (GPS: 48.124715 17.112960) Тарас Шевченко, 1989 р.

Пам'ятник Тарасу Шевченко в Братиславі

У Братиславі на цвинтарі Славіче Удоле (Slávičie údolie) зберіглися українські поховання.