2008 р. Віра Стецько знайшла нові роботи Пінзеля

Жанна Попович

Дата: 29.02.2008

51-річна науковець Тернопільського краєзнавчого музею Віра Стецько виявила нові роботи скульптора Іоанна Григорія Пінзеля. Його називають ”галицьким Мікеланджело”.

2007-й на Галичині проголосили Роком Пінзеля. Жителі Бучацького району Тернопільської області, де у ХVIII ст. жив і творив майстер, приносили врятовані у 1950-60-х роках фрагменти його знищених скульптур. Віра Стецько дослідила сотні робіт і знайшла чотири фрагменти голів – чеського святого Яна Непомука і трьох ангелів із підніжжя преподобного та Богородиці.

Кам’яні Ян Непомук і Богородиця стояли при в’їзді до райцентру Бучач і вважалися втраченими, бо за Союзу їх скинули в річку Стрипу як релігійні святині.

1751 року Іоанн Григорій Пінзель разом із архітектором Бернардом Меретіном побудували на центральній площі Бучача одну з головних пам’яток рококо – Ратушу. Вона належить до найкращих європейських зразків архітектури XVIII ст. Будівлю прикрашали 16 статуй. Після пожежі 1865 року вціліли лише шість.

Загалом на Тернопільщині є 16 творів майстра.

Джерело: “Газета по-українськи”