Гусятин смт

Історичні адміністративні поділи

Зафіксовано назви Усятин, Всятин. Перша згадка – 1530 р. З кін.16 ст. м-ко належало Калиновським. Мартин Калиновський збудував замок на правому березі Збруча (біля 1645 р.), заснував кляштор бернардинів. В 1653 р. тут стояв з військом польський король Ян-Казимир, звідси він рушив до Жванця. В 2 пол.литстопада 1653 р. тут з’єднались війська Б.Хмельницького і кримського хана, м-ко зайняли татари, хан жив у замку. В 1655 р. м-ко здалося війську Б.Хмельницького та В.Бутурліна. В 1672 – 1683 рр. м-ком володіли турки; поляки вигнали їх в 1683 р.

Село розташовано на р.Збруч. Є ще село Гусятин р.Чемерівці Хм; фактично це один населений пункт, розділений кордоном областей по р.Збруч.

Православний монастир був на південний захід від м-ка, за його межами. В 1760 р. він уже не існував.

Церква Здвиження на Середній горі (на лівому березі Збруча) – вже не існувала в 1760 р. Місце її проглядалося на південно-східній околиці.

Церква св.Георгія в південно-західному куті ринку на лівому березі Збруча відома з 1717 р. – дубова триверха споруда; припинила існування в 1775 р.

Церква св.Кузьми і Дем’яна на Кам’янецькому передмісті (на лівому березі Збруча) згадується з 1734 р. – дерев’яна триверха споруда. Зруйнована біля 1770 р. турками (під час нападу 1769 р.?).

Нова церква збудована в 1786 – 1790 рр. – дубова одноверха споруда з використанням матеріалу старої церкви. Кам’яна церква збудована в 1821 – 1824 рр., виявилась неміцною. Ремонт 1881 р.

Церква св.Миколи існувала до 1730 р. на правому березі Збруча.

Церква св.Трійці на лівому березі Збруча збудована в 1875 – 1883 рр. – кам’яна п’ятиверха; мала б замінити церкву св.Кузьми і Дем’яна.

Церква Успіння існувала до 1739 р. на правому березі Збруча між костелом бернардинів та синагогою.

[Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 409 – 418].

Городище згадане. В 1559 р. надане магдебурзьке право [Історія міст і сіл УРСР : Тернопільська область. – К. : ГРУРЕ, 1973 р.].