Замок

Замок

Розмір зображення: 1938:1327 піксел

Замок 1630 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 85].

Замок перебудовано десь 1583 р. [Історія міст і сіл УРСР : Тернопільська область. – К. : ГРУРЕ, 1973 р.]. Слід знати, що в Гусятині замком часто, але помилково звуть синагогу.

На півночі Гусятина, на скелястому березі Збруча, знаходився замок Калиновських на плані у вигляді квадрату з 4-ма округлими вежами по боках. Посередині замкового муру зі сторони міста стояв 2-поверховий будинок, від якого до в’їзної брами йшов розвідний міст, перекинутий через рів. Мури з 3-х сторін були оточені ровом. Зі сторони Збруча між двома вежами знаходився двохповерховий будинок, у якому мешкали власники замку. Крім нього знаходилися тут ще безліч господарських приміщень: стайні, приміщення для прислуги, склади тощо При брамі знаходилася криниця, глибиною до 40 м.

Гусятинський замок був резиденцією брацлавського воєводи, польного гетьмана Марціна Калиновського, який сприяв його будівництву. Збудований за «форталіційною системою» 1630 року на правому урвистому березі Збруча, власник не шкодував коштів для його оздоблення, утримання.

В другій половині 19 ст. замок був забраний державою та проданий місцевому рабинові, який розібрав мури та башти, та перебудував замок на божницю, палац та інші будинки. Під час І-ї світової садибу рабина було знищено вщент.

[Опис і фото опубліковано на сторінці «Мандрівка старим кордоном» 7.02.2022 р. ]