2008 р. Будянський музей фаянсу переїжджає до Харкова

Вероніка Ширяєва, Сергій Чорний

Дата: 25.05.2008

Після банкрутства фаянсового заводу музею так і не знайшли належного місця в районі. Єдиним способом зберігти неповторну колекцію фаянсу стало її перевезення до Харківського історичного музею. Фаянсова фабрика була заснована в Будах промисловцем Матвєєм Кузнецовим в кінці 19-го століття.

На початку двадцять першого вже акціонерне товариство «Будянський фаянсовий завод» ліквідовано, за іронією долі, тезкою засновника – ліквідатором Кузнєцовою. На території заводу залишився тільки музей неповторного стилю фаянсу, який створили будянські керамісти. Але тепер і останній культурний заклад селища Буди перевозять до Харківського історичного музею. Адже ні в районі, ні в селищі музею місця не знайшлося.

Ольга Гончарова, голова профкому АТЗТ “Будянский фаянс”: Как дальше будут развиваться события на ликвидированном заводе мы не знаем, но музей должен остаться именно здесь, чтобы не потерялась связь, чтобы люди находили сюда дорогу и чтобы поселок окончательно не умирал, потому что мы лишены всей культурной жизни как таковой.

Музей продовжував функціонувати і після збанкрутіння заводу, і тільки нещодавно ліквідатори стали наполегливо “виселяти” фаянсовиків. З’явилась інформація про зникнення експонатів, яка і підштовхнула переїзд клоекції до історичного музею в Харків. Проте, мешканці цю інформацію спростовують.

Тетяна Безрукова, Почесний краєзнавець України: Я чітко знаю, що тут не один експонат не зник, а коли пішла така інформація на телебаченні, передусім, то керівництво заводу вирішило, щоб не було проблем віддати його у Харків.

Працівники Харківського історичного музею вже почали перевезення семи тисяч експонатів до міста. Вони говорять, що історичний музей щороку на охорону об’єктів витрачає півмільйона гривень і тому забезпечить належний захист експонатів.

Володимир Цигульов, директор Харківського історичного музею: Музейные ценности должны быть защищены, если они попадут в Харьковский исторический музей или в другой государственный музей, то они и через 100 лет будут на месте, будут показываться людям, будут на выставках.

В Будах знаходиться школа народного мистецтва, що 15 років готує кадри для роботи на заводі. Навіть після занепаду підприємства вчителі школи, члени національного союзу художників, не припиняють вчити дітей справі, яка була частиною їх життя та сподіваються, що ці діти будуть продовжувачами неповторного стилю “Будянського фаянсу” .

Галина Чернова, директор школи народного мистецтва смт. Буди: Я надеюсь, что этот завод оживет, возродится, пусть даже маленькое количество людей будет работать на этом заводе, но я надеюсь, что и наши дети там тоже будут работать.

“Харківські новини”, 25 травня 2008