Буківнівнське городище

Пам’ятка археології

Київська Русь, X-XII ст.

Івано-Франківська обл., Тлумацький р-н, с. Буківна.

Загальний опис:

Городище розташоване на східній околиці села в урочищі “Городище”, на правому березі Дністра. На його території простежуються земляні вали, майже точно зорієнтовані по сторонах світу. Довжина валу зі сходу становить 240 кроків, з півдня – 280, з заходу – 210, а з півночі – 220 кроків. Висота валів в західній частині сягає 2-5 м, в східній 5-8 м.

На поверхні ріллі на місці існування городища густо зустрічаються фрагменти кераміки.

Фрагменти кераміки з околиць села поступали в музей Наукового товариства ім. Шевченка у Львові ще в 1920-30 р. Сліди городища виявив М.М.Клапчук в 1972 р. В 1972-75 р., він же провів там збір підйомного матеріалу. Розкопки городища не проводились. Колекція знахідок зберігається в секторі археології Інституту суспільних наук НАН У у Львові та у фондах Івано-Франківського обласного краєзнавчого музею.

Охоронний № : 894

Ратич О. Давньоруські археологічні пам’ятки на території західних областей УРСР.- К., 1957.- С. 44.