Поселення Буківна 1-6

Пам’ятка археології

Верхній палеоліт, культура лінійно-стрічкової кераміки

Івано-Франківська обл., Тлумацький р-н, с. Буківна.

Загальний опис:

Палеолітичне поселення розташоване на західній половині поля “Під Зарубом”. На поверхні ріллі та в борознах глибиною до 0,4 м зібрано кількасот патинованих крем’яних предметів, зокрема ядрищ, пластинок, скребків та різців.

Поселення культури лінійно-стрічкової кераміки розташовано на східній дільниці поля “Під зарубом”. В трьох місцях простежуються сліди жител, залишки яких перепалені до червоної глини. Біля них зібрано уламки кераміки з характерним для даної культури орнаментом, а також зернотерки та скребки.

Верхньопалеолітичне поселення виявив член львівського Наукового товариства ім. Т.Г.Шевченка, геолог Ю.Полянський у 1920-х рр. Збори підйомного матеріалу проводили Ю.Полянський у 1920-30-х рр. та археолог М.М.Клапчук у 1972-75 р.

Сліди поселення культури лінійно-стрічкової кераміки виявив у 1950-х рр. І.К.Свєшніков. Він теж проводив збір підйомного матеріалу в 1950-х рр., а М.М.Клапчук – у 1972-75 р.

Розкопки пам’ятника не проводились.

Колекції знахідок зберігаються в секторі археології Інституту суспільних наук АН УРСР у Львові, а також у фондах Івано-Франківського краєзнавчого музею.

Охоронний № : 895

Полянський Ю. Подільські етюди.- Львів, 1929.

Борисковский П.Й. Палеолит Украины // МИА.- № 40.- М.- Л.., 1953.- С. 429.

Береговая Н.А. Палеолитические местонахождения в СССР // МИА.- № 81.- М.- Л.., 1960.- С. 122.

Черныш А.П. Палеолит и мезолит Приднестровья.- М., 1973.- С. 55.

Клапчук М.Н., Микитенко Л.Н. Разведка в Прикарпатье // Археологические открытия 1973 г.- М., 1974.- С. 281.

Схематичний план поселення.

Фото залишків поселення. Загальний вигляд.

Раскатов Г.И. О находке древнепалеолитических орудий у с.Букивна на Днестре и о её стратиграфическом значении. – Геологический сборник Львовського ун-та, 1954 г., № 1, с. 73 – 75.