2008 р. Буськ, що на Львівщині, постарішав на кілька століть, – знахідки археологів

Дата: 23.07.2008

На території палацу графа Бадені в Буську, експедиція Інституту археології Львівського національного університету ім. І. Франка відкрила нові фрагменти столиці слов’янського племені бужан – літописного Бужеська. Серед знайдених артефактів – ціла колекція виробів з кістки і рогу, 9 скляних браслетів (давньоруських і візантійських), а також численні зразки кераміки XIII-XVI століть.

Археологи знайшли на території городища житло та речі перших хліборобів України – носіїв так званої культури лінійно-стрічкової кераміки (середина V ст. до н.е.). Тобто це означає, що Буськ, (перша згадка походить з 1097 р.), постарішав щонайменше на кілька століть. Про це сьогодні, 22 липня, повідомив кореспондент ЗІКу.

Як розповів у коментарі для ЗІКу керівник експедиції Петро Довгань, Інститут археології Львівського національного університету ім. І. Франка проводить дослідження давнього Буська від 2000 року. За цей час досліджено 500 м² площі городища, котре знаходиться в центрі сучасного міста, вивчено близько 80 археологічних об’єктів – залишків давніх житлових, господарських і оборонних споруд та поховань. Колекція археологічних знахідок нараховує понад 4 тисячі одиниць – кераміки, виробів з заліза, кольорових металів, кості, каменю, скла.

До найцікавіших знахідок належать і 9 фрагментів скляних кольорових браслетів й залишки кісткообробної майстерні з унікальною кісткою, на котрій древній майстер видряпав монограму „Н Н”. Дослідники відкрили також велике згарище – сліди монгольського знищення міста у 1241 році.

Як підкреслив Петро Довгань, археологи дуже задоволені співпрацею з військовими (палац графа Бадені, де відбуваються розкопки – територія колишньої військової частини), а також з районною владою, котра виділила цього річ на дослідження 10 тис. гривень. У дослідженні пам’яток старовини археологам допомагають і місцеві мешканці, зокрема, волонтери з товариства „Бужани” (голова – Зіновій Павлик).

Місцева влада хоче, щоб знайдені археологами речі залишилися в Буську. Заступник голови Буської райдержадміністрації з гуманітарних питань Юрій Кондзірський розповів, що палац графа Бадені нещодавно відвідав директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький, котрий запропонував передати споруду галереї.

У такому випадку місто отримало б музей, котрий був би пристановищем для знайдених артефактів, а відремонтований палац зайняв би належне йому місце серед „Золотої підкови” галицьких замків і став ще однією туристичною принадою столиці древніх бужан.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»