2010 р. Розкопки біля палацу графа Бадені на Львівщині вразили археологів

Дата: 11.10.2010

11 жовтня у ході відзначення 10-ї річниці створення Інституту археології Львівського національного університету ім. І. Франка у головному корпусі університету було відкрито музей, експозиція якого складається із найцікавіших знахідок. Про це сьогодні, 11 жовтня, ЗІКу повідомив Західний регіональний медіа-центр Міноборони України.

Значна частина виставлених старожитностей віднайдена археологами Буської археологічної експедиції під керівництвом Петра Довганя. За його словами, Інститут археології ЛНУ ім. І. Франка проводить дослідження давнього Буська з 2000 року. За цей час досліджено 500 м кв площі городища, котре знаходиться в центрі сучасного міста, вивчено близько 80 археологічних об’єктів – залишків давніх житлових, господарських і оборонних споруд та поховань.

Як підкреслив Довгань, археологи дуже задоволені співпрацею з військовими. Збудований у 1815 році палац графа Бадені, де із 2007 року відбуваються розкопки, – це територія колишнього військового містечка, яке до сьогодні перебуває на балансі військового відомства, однак археологи вчасно та без перешкод отримали можливість проводити польові дослідження.

Територія військового містечка виявилась дуже перспективною і багатою на знахідки. Експедиція Інституту археології ЛНУ ім. І. Франка відкрила нові фрагменти столиці слов’янського племені бужан – літописного Бужеська. Серед знайдених артефактів – ціла колекція виробів з кістки і рогу, 9 скляних браслетів (давньоруських і візантійських), а також численні зразки кераміки XIII-XVI століть.

Археологи знайшли на території городища житло та речі перших хліборобів України – носіїв так званої культури лінійно-стрічкової кераміки (середина V ст. до н.е.), а також речі військового вжитку: уламки меча, вістря стріл, фрагменти кінської упряжі та шпори.

За словами начальника прес-центру Західного ОК підполковника Олександра Поронюка, робота науковців продовжується, тому представники оборонного відомства й надалі сприятимуть археологам у їхніх дослідженнях.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»