Миколаївське єпархіальне братство

На Миколаївській вулиці в 1870 р. була збудована каплиця Олександра Невського, що пізніше, у 1911 – 1912 рр., включена в будинок Миколаївського єпархіального братства – релігійно-просвітницької організації. Цей будинок ще називали Миколаївським єпархіальним. Він запроектований у псевдоросійському стилі. Тут була велика зала на 1500 місць, де відбувалися релігійні лекції, концерти духовної музики. Після революції будинок зайняв Губполітвідділ (губернський політичний відділ), а в 1932 – 1941 рр. тут розмістився Чернігівський музично-драматичний театр ім. Т. Г. Шевченка. У серпні 1941 р. будинок згорів, у повоєнні роки був відбудований, але при цьому розібрали наметовий верх каплиці й надбудували над каплицею третій поверх. Зараз у будинку розміщена Чернігівська філармонія.

Джерело: Віроцький В.Д. Храми Чернігова. – К.: Техніка, 1998 р., с. 190 – 191.