Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Чинадієво. Церква св. Миколи Чудотворця, XIV – XIX ст. Світлина 1993 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 235.

Чинадієво Мукачівський район

Церква св. Миколи Чудотворця. XIV – XIX ст. (УПЦ)

Вперше село згадують у документах XIII ст., а збережений у центрі поселення замок походить з XV ст. У XIV ст. згадують римо-католицьку церкву, а в 1403 р. йде мова про перебудову церкви.

З часом чисельність українського населення зросла, і церква стала греко -католицькою. Храм тимчасово занепадав (зокрема, в 1730-х роках), потім знову відроджувався. У 1765 р. мав філії в Нижній Грабівниці та Глинянці з дерев’яними церквами в кожному з цих сіл. У 1814 р. споруджено вежу на західному фасаді і перебудовано наву з вівтарем. У загальних рисах церква нагадує інші муровані церкви, але благородні риси стародавньої будови помітні в пропорціях та в лініях головного фасаду.

Більше фотографій: