2011 р. Дерев’яні скарби України під загрозою знищення

Ірина Пустиннікова, редактор порталу “Замки та храми України”

Цурень Новоселицького району, Чернівецька область. Якщо ви наївна, романтична особа, яка любить пам’ятники архітектури і вірить в те, що народ – розумний і мудрий, краще в Цурень не їдьте. Нічого доброго для себе ви там не знайдете.

Румуни (а в Цурені проживає чимало етнічних румунів) славляться у світі як гарні будівничі, але в випадку Цуреня це не пішло на користь. Ще в радянські часи скромну і неймовірно архаїчну церкву хатнього типу апостолів Михайла і Гавриїла (1820) вкрили… штукатуркою.

Побачити, що це справді дерев’яна тридільна споруда, стало неможливо. Та лишався високий ґонтовий дах з хрестами.

Останнім часом і це свідоцтво давності храму щезло: дах вкритий палаючою на сонці бляхою, верхи-барабани збільшили і вкрили чеканкою, до мініатюрною церкви прибудували великий мурований тамбур, набагато вищий за стареньку.

Автентичності годі й шукати – хоча над дверима все ще видно табличку, яка сповіщає: “Пам’ятка архітектури. Охороняється державою”. На жаль, досить ілюзорна опіка не захистила церкву від людей, які щиро і наївно робили “як краще та гарніше”.