1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

1968 р. По Україні

Миколаївська церква в Даниловому. 1779 р. Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 350.

За кілька кілометрів на північ від Крайникова в селі Данилові є Миколаївська церква (1779 р.). Мабуть, найбільше відчув урочистий образ крайниківського храму будівник данилівської церкви. Основний об’єм у нього – гарних пропорцій, з помірною апсидою. Він любить стрункі форми, тим-то вся його увага звернута на башту та її вінчання. Над ґанком підноситься висока покрівля. Грані її круто здіймаються вгору, створюючи небувалий розгін руху струнких мас високої башти, увінчаної височезним шпилем з чотирма маленькими на рогах, що своїми вкороченими пропорціями зорово збільшують його розміри. Замовники і тесля надзвичайно вдало обрали значний крутосхил і на ньому поставили свою споруду. Вона – втілення динаміки, пориву вгору; в промінні вечірнього сонця її шпиль яскраво золотиться.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 365 – 367.