Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Розмір зображення: 600:800 піксел

Церква 1600 р. (дерев.) із с.Дорогинка Фастівського району Київської обл. [Гудченко З.С. Музеї народної архітектури України. – К.: Будівельник, 1981 р.].

Дерев’яна церква св.Михаїла 1600 р. із с.Дорогинка [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 100].

Михайлівська церква поч. 17 ст. із с.Дорогинка Фастівського р-ну Київської обл. (дерев.) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Церква із с.Дорогинка Фастівського району Київської обл. в Музеї народної архітектури України у Києві.

Древні дерев’яні церкви, що збереглися на Україні, – квадратні в основі і мають пірамідальну форму верхів: у Великому на Львівщині (XVI ст.), Качині на Волині (1589 р.), Дорогинці на Київщині (1600 р.).

Видатною пам’яткою є Михайлівська церква в Дорогинці, під Києвом, в дрімучих лісах, на південній межі Полісся. Вона теж має три зруби, причому східний зруб – вівтар, не прямокутний, а шестикутний. За довгий вік свого існування церква зазнала змін, особливо її центральний зруб. В XIX ст. на Волині і Київщині пройшла хвиля розширень і переробок дерев’яних церков; до нефа з боків, з півдня і півночі прибудовували приміщення для збільшення місткості церкви, при цьому старі вікна нефа забивали і робили по два нових. На щастя, всі старі елементи будови відновити легко і це дає можливість відтворити первинний вигляд цієї пам’ятки.

Західний і центральний зруби мали високі квадратні намети, а східний зруб-вівтар – шестикутний. Маленькі віконця з круглими скельцями були розташовані високо, південні двері мали шестикутну форму з товстими одвірками. Глухі високі стіни, обшиті дошками, геометричне правильні високі квадратні намети прямолінійного окреслення з ґонтовим покриттям, високі, важкуваті ліхтарі над наметами справляють враження неприступного замкненого приміщення, а ліхтарі схожі на маленькі дозорні башти.

В той же час у високих струнких наметах з крутими гранями та ліхтарями відчувається певна грація простих геометричних тіл, позбавлених будь-яких прикрас. І коли Святодухівська церква в Потеличі стоїть на крутих схилах, то церква в Дорогинці виросла на рівнині в оточенні соснових лісів.

[Юрченко П.Г. Дерев’яна архітектура України. – К.: 1970 р., с. 14, 50 – 52].

Довідка на сайті