Церква св.Юра

Церква св.Юра

Юр’ївська церква 17 ст. (дерев.) і дзвіниця 17 ст. (дерев.) (вул.Соколова, 17) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 27].

Церква Юра десь 1600 р. (дерев.), перебуд. 1 пол.19 ст.; дзвіниця десь 1600 р. (дерев.) [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Юр’ївська церква та дзвіниця 17 ст. (дерев.) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Дерев’яна церква св.Юрія 15..16 ст. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 105].

Церква св.Юрія поч. 16 ст., 1678 р. (дерев.) (вул.Солоний Ставок, 23) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Церква вівтарем орієнтована на схід. Дзвіниця розташована на північний захід від церкви (в позиції А4). Спостереження М.І.Жарких, 16.06.1990 р.

В 1669 р. маляр Стефан Медицький виконав іконостас в церкви св.Юра [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 147].

10. м.Дрогобич Львівська обл. Дрогобицький район. Церква св.Юрія, кін 15 – поч. 16 ст. Галицького типу.

Прямокутні зруби паші та бабинця і гранчастий вівтаря вінчають барокові бані на світлових восьмериках. По сторонах нави розташовані крилоси, вкриті меншими бароковими банями. Бабинець оточує аркове опасання. Навколо емпори, влаштованої на другому ярусі бабинця,розташована відкрита аркова галерея.

Джерело: Слободян В. Шедеври української сакральної дерев’яної архітектури. – Вісник інституту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 53.

Сучасна адреса – вул. Солоний Ставок, 23.

Довідка на сайті

Довідка на сайті

Кор[оль] Жиґимонт Авґуст прилучає церкву в місті Дрогобичі до заміської церкви св. Юрія і забезпечує Сенька Терлецького в держанні її, 7 червня 1555 р. [Грушевський М. С. Матеріали до історії суспільно-політичних і економічних відносин Західної України (1905 р.), ].