Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви

Розмір зображення: 800:633 піксел

Церква св.Параскеви (дерев.) на передмісті Завіжнє [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 59].

В 1780 р. священиком церкви був Петро Метельський. Він також малював ікони [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 147].

Церква св.П’ятниці 1795 р. (дерев.) [Народна архітектура українських Карпат. – К.: 1987 р., с. 231].

Дерев’яна церква св.Параскеви 1815 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 105].

м. Дрогобич

Дрогобицька міська рада.

Церква св. Параскеви. 1815.

Розташована на передмісті Завіжне. Перші відомості про П’ятницьку церкву походять з 1496 р. У 1815 р. згоріла дерев’яна церква зведена десь у XVII ст. У цьому ж році на її місці збудована існуюча дерев’яна тризрубна одноверха церква, завершена над навою восьмериковим верхом з двома заломами, увінчаним шоломовою банею з ліхтарем і маківкою. Закрита у 1960-хpp. У 1990 р. передана автокефальній православній громаді.

Пастух Р., Сав’як П. Історія міста Дрогобича. – Дрогобич, 1991.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 155 – 156.