1862 – 1876 рр. Фрагмент замку

Рисунок Наполеона Орди.

Ruiny zamku Sanguszków dawniej Ostrogskich z pałacem Lubomirskich. Fragment fortyfikacji bastionowych dawnego zamku z dwukondygnacjowym pałacem. 1862 – 1876. Napis: Dubno. Zamek w Dubnie; napis na podkładzie: Wolyń Dubno; napis na kartce doklejonej do podkładu: Dubno nad rzeką Ikwą. Gub. Wołyńska. Własność Daniela Ihorowicza r, 1099. Jagiełło nadaje przywilejem r. 1386. Fiedorowi Księciu z Ostroga — Następnie należy Dubno do Księcia Janusza Sanguszki Marszalka W X. Litewskiego. Darowywa miasto z 70 wioskami Ks. Stanisławowi Lubomir'skiego [!]. Dawny Zamek wzmocniony został przez Księcia Konstantego Ostrogskiego; ostatni napis powtórzony w jeżyku francuskim. Rys. ołówkiem podmalowany sepią, 18,3x24,5. Ill-r.a. 4158 (Teka Wołyń). Bibl.: Album widoków, seria II, ii. 72. [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 155]