Церква св.Трійці

Церква св.Трійці

Дубове. Церква св. Трійці, 1927 р. Світлина 1996 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 751.

Дубове

Церква св. Трійці. 1927. (УПЦ)

Збудована на кошти вірників за священика Івана Бабича, кураторів Миколи Піцура та Петра Бережника, дерев’яна церква є своєрідним поєднанням хрестового храму і барокової вежі-дзвіниці над входом. Землю купили в місцевих євреїв, а вів будівництво вже згаданий М. Піцур, він же вирізьбив іконостас.

Церкву зняли з реєстрації 5 вересня 1961 р. і планували до 1981 р. перетворити на історико-краєзнавчий музей, але цього зробити владі не вдалося. Поступово церкву поштукатурили зовні і всередині.

У 1995 р. прибудовано закристію і додаткове приміщення із західного боку. Оновлення ікон і стінопису робив Василь Хланта. До робіт з іконостасом був причетний А. Горнодь.

Увесь цей час священиком служить о. Юрій Сабадош, а куратором – Іван Бережник. Дзвін на вежі відлив Р. Герольд у Хомутові.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 751.