Скит св.Дмитра

Скит св.Дмитра

Дубове-Нижня Заріка

Скит св. Дмитра Солунського. 1949

Церква св. Дмитра Солунського. 1993. (УПЦ)

Скит засновано в урочищі Нижня Заріка, за два кілометри на південь від Дубового. У 1900 р. Юрій Рибар з дружиною Ганною Чендей спорудили на своїй землі капличку, що мала три кам’яні стіни і дерев’яні ворітця. Перше православне богослужіння провів архімандрит Олексій Кабалюк у 1921 p., а потім служили о. Андрій Рацин та архімандрит Матвій. Донька Рибарів Марія згодом стала ігуменею Чумалівського монастиря, а син Іван після перебування у російському полоні та відвідання Афона в Греції вступив у Тереблянський монастир, де став ієромонахом Іларіоном. У 1939 р., повернувшись до брата в рідне Дубове, о. Іларіон служив у збудованій його батьками каплиці, а згодом на її місці розпочав спорудження церкви, яке успішно завершив у 1949 р. На будівництво храму приходили богомільні юнаки, майбутні ієромонахи. Вів будівництво Василь Рибар. У 1943 р. збудували корпус на кілька келій, а в 1949 – двоповерховий корпус. Так виник у Дубовому чоловічий скит св. Дмитра Солунського.

З приходом радянської влади монастир закрили, а кам’яну церкву під шинґловим дахом розібрали на початку 1960-х років.

У 1992 р. Іван Поковба організував спорудження нової мурованої церкви, і в 1993 р. на кошти громадян та підприємств Дубового за кілька місяців під керівництвом Василя Магули побудували муровану церкву св. Дмитра. Іконостас до церкви вирізьбив Леспух з Дубового, ікони намалював Михайло Ковач. Збереглося кілька ікон зі старого іконостаса, намальованих ізянським монахом Варнавою у 1944 р. Один дзвін на вежі церкви відлив Ф. Еґрі в 1931 p., другий – стародавня пам’ятка з написом: “РОКУ БОЖІЯ АХПА (1681)”.