Кляштор піарів

Кляштор піарів

Рисунок Наполеона Орди.

Kościół i klasztor pijarów. Widok fasady dwuwieżowego kościoła z wyodrębnionym prezbiterium oraz dygnacjowego budynku klasztornego; z lewej strony fragment dwukondygnac. dynku z portykiem kolumnowym w wielkim porządku. 1862—1876. Napis: Wołyń. Kościół i Klasztor XX. Pijarów w Dąbrowicy nad Horyniem; napis na podkładzie: Wołyń Dąbrowica; napis na kartce doklejonej do podkładu: Dąbrowic… ryniem, Guber. Wołyńska. Miasteczko, niegdyś rezydencya udzielnego Xięstwa w r. 1558 własność X. Semena Holszańskiego — Przechodząc po kądzieli dostała się .obszerna Hr Platerom r. 1775. Tu był Kościół XX Pijarów ze sławnymi na okolice ostatni napis powtórzony w języku francuskim. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą, 19,9x27. III-r.a. 4155 (Teka Wołyń). Bibl.: Album widoków, seria II, [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 139]