Рівне м

Рішення про перейменування міста Ровно на місто Рівне прийняла Верховна Рада України 11.06.1991 р. Рішення № 1183-XII. Дата опублікування 01.08.1991 р. (“Відомості Верховної Ради України” № 30, ст.395).

Президія Верховної Ради Української РСР постановляє (11.06.1991, № 1183-XII): З врахуванням правил українського правопису надалі іменувати місто – Рівне, а Ровенську область – Рівненська.

Верховна Рада України постановляє (03.02.1998, № 67/98-ВР): Включити в межі міста Рівне Рівненської області землі Рівненського району загальною площею 2042 гектари.

Перша згадка: у 1282 р. був бій між краківським князем Лешком Чорним і литовським князем Вітенем.

Ця звістка легендарна:

1. Вітень став вел.князем допіру 1293 р.

2. Лешко Чорний помер в 1288 р. Тобто ці два князі не князювали одночасно. А відома річ, що легше помилитись у безбарвному числі року, ніж в характерних іменах вождів.

3. Ця битва, якщо справді мала місце, то ніяк не на терені Волинського князівства, котре в кінці 13 ст. було сильним і не могло допустити, щоб ворожі війська переходили його територією (зокрема, поляками треба було пройти з Кракова попри Холм, Володимир, Луцьк). Отже, ця битва могла статись на мазовецько-литовському кордоні, десь на рівнині (на “рівному місці” – а вже краківський літописець, намагаючись з’ясувати, що значить руський вираз “рівне місце”, дізнався, що це “miejsce równe”, звідки вже недалеко до “miasta Równe”).

На поч.15 ст. згадується населений пункт – власність лучанина Дичка. У 1461 р. Іван Дичко продав Р. кн.Семену Несвицькому. Князь Семен помер у 1479 р.

Його удова Марія Несвицька будує в Р. дерев’яний замок. В 1496 р. Р. обложили татари, взяли з міста викуп. В кінці 15 ст. запроваджено магдебурзьке право.

Княгиня Марія Несвицька померла в 1518 р. Після цього Р. перейшло у власність князів Острозьких, яким належало до 1621 р.

З 1723 р. Р. належить Любомирським [Історія міст і сіл УРСР : Ровенська область. – К. : ГРУРЕ, 1973 р.].

Корисна колекція планів міста:

Цифрова карта міста: .

Світлана Калько Старі будинки помирають мовчки (11.02.2019 р.) [+ фото]

Світлана Калько Театр Зафрана — архітектурна втрата Рівного (3.02.2018 р.) [будинок 1908 р. знищили так, що й фото порядного немає…]

Світлана Калько Могилу і пам’ятник Дундичу поки що не переноситимуть (7.02.2018 р.)

Світлана Калько Коротка вулиця довжиною в століття. Про рівненську “Поштувку” (14.07.2018 р.)

Світлана Калько Як у Рівному 27 років тому вождя “зігнали” з п’єдесталу (26.08.2018 р.) [+ фото пам’ятника Леніну і Сталіну, далі тільки одному Леніну (збудовано 1967 р.) і його демонтаж 25.08.1991 р.]

Світлана Калько Петра Могили і Коперника. Дві вулиці — дві колоритних сторінки в історії Рівного (14.10.2018 р.) [+ фото]

Світлана Калько Про застиглу музику міста і “халабуди” Рівного (12.11.2018 р.) [+ фото]

Світлана Калько Історія Рівного, “написана” цеглою (15.12.2018 р.) [+ фото]