Костел св. Антонія

Костел св. Антонія

Фото поч. 20 ст. опублікувала Світлана Калько 8.06.2018 р.

Костел закінчено будувати в 1548 р. У 1570 р. він згорів [Історія міст і сіл УРСР : Ровенська область. – К. : ГРУРЕ, 1973 р.].

Будівництво костелу єзуїтів закінчено у 1606 р. Його ктиторка – кн.Анна Острозька [Історія міст і сіл УРСР : Ровенська область. – К. : ГРУРЕ, 1973 р.].

Костел будувався в сер.16 ст. на кошти Беати Костелецької (Острозької). Існуючий параіальний костел збудовано в 1899 р. (арх.К.Войцеховський). [Рычков П.А. Дорогами южной Ровенщины. – М.: 1989 г., с. 49, 56]

Світлана Калько Рівненський костел врятувала від знесення чудова акустика (8.06.2018 р.) [+ історичні фото]

…Різні історичні джерела називають різні дати початку будівництва нового великого цегляного костелу, жертводавцем якого був власник міста князь Казимир Любомирський. Одні польські джерела вказують на 1858 рік. Інші твердять, що перші костельні мури було зведено ще в 1849-у, й через тяганину з будівництвом вони вже почали потроху руйнуватися. Відомий дослідник Волині Орлович у своєму “Путівнику по Волині” писав, що будівництво розпочалося в 1868 році. Ще інші джерела вказують на 1890-й…