Пам’ятник десанту 1942 р.

Пам’ятник учасникам Євпаторiйського десанту. 6-й кiлометр шосе Євпаторiя – Сiмферополь. Скульптор Н.I. Брацун, архiтектор В.В. Калiнiн. Залiзобетон, чавун, кована мiдь. 1970.

Пам’ятник увiчнює безсмертний подвиг радянських морякiв, якi в нiч на 5 сiчня 1942 року висадилися iз тральщика “Взрыватель” i семи катерiв на окупований фашистами євпаторiйський берег. Приголомшивши гiтлерiвцiв стрiмким ударом, вони захопили значну територiю. Сильний шторм перешкодив висадитися пiдкрiпленню. Виявившись в оточеннi, герої-чорноморцi боролися протягом двох днiв до останнього патрона. Лише декiльком щасливчикам вдалося з боєм прорватися з оточення.

Постамент нагадує силует бойового корабля. На його вершинi встановлена 9-метрова скульптурна група десантникiв, якi застигли в стрiмкому поривi. До постаменту прикрiплена чавунна дошка з написом: “Ваш подвиг Вiтчизна славить. Нагорода йому – безсмертя”. [Калугін П.М. Пам’ятники морської слави в Україні. – Праці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, 2006 р., т. 1, с. 159 – 176].