2007 р. Найбільший скарб знайшли біля стежки

Сергій Гальченко

Дата: 16.07.2007

Найбільший скарб за часів незалежності України знайшли в лісі на горі Тепе-Оба неподалік Феодосії в Криму. У глиняному глечику лежали понад 10 тис. монет часів кримського ханства вагою 6 кг.

Скарб випадково побачив місцевий житель. Чоловік вийшов за місто і стежкою підіймався вгору. У лісовому масиві поблизу дачного селища за 10 м від стежки побачив невеликий насип каменів. Почав розгрібати. Під грудою лежав глечик із монетами у вигляді чайника.

У вівторок 26 червня чоловік приніс жменьку грошей до феодосійського музею грошей. Експерти встановили, що монетам майже п’ять століть. Директор музею Олександр Олещук каже, що йому коштувало немалих зусиль умовити чоловіка передати знахідку до експозиції.

– Я відразу чомусь зрозумів, що це великий скарб, – розповідає Олександр Олещук, 45 років. – Згодом з’ясувалося, що це найбільший скарб в історії незалежної України.

Знайдені монети – це найменший номінал часів кримського ханства. Тоді їх називали ”аспри”. Вони мають 80% міді і близько 20% срібла. За словами Олещука, 10 тис. монет – це дуже велика сума на ті часи. За дві аспри можна було купити коржик, за чотири – курку, за 22-24 – барана.

Фахівці кажуть, що вартість знайдених монет – більш як $10 тис. Раніше найбільшим скарбом незалежної України вважалися 4250 монет, які знайшли у скрині п’ять років тому на Чуфут-Кале в районі Бахчисарая.

Джерело: “Газета по-українськи”