Градизьк смт

Історичні адміністративні поділи

Перейменування: до 1789 р. звалось Городище, в 1789 р. дано нову назву Градизьк [Історія міст і сіл УРСР : Полтавська область. – К. : ГРУРЕ, 1967 р.].

16 квітня 1650 р. гетьман Б.Хмельницький видав універсал до максимівських [Максимівка – нині Кременчуцького р-ну] і городиських обивателів, щоб вони в усьому були послушні братії київського монастиря св.Миколи Пустинного [Яковлева Т. Документи до історії Гетьманщини у фондах санкт-петербурзьких архівів. – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 530].

6 травня 1668 р. Гетьман П.Дорошенко видав універсал про заборону війську завдавати шкоду городиським обивателям, тяглим до київського монастиря св.Миколи Пустинного [Яковлева Т. Документи до історії Гетьманщини у фондах санкт-петербурзьких архівів. – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 532].

7 грудня 1669 р. Гетьман П.Дорошенко видав універсал з підтвердженням звільнення м-ка Городища, належного до київського монастиря св.Миколи Пустинного, від усіх військових повинностей [Яковлева Т. Документи до історії Гетьманщини у фондах санкт-петербурзьких архівів. – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 532].

3 серпня 1674 р. Гетьман І.Самойлович своїм універсалом підтвердив звільнення маєтку Городища, належного до Пивського монастиря, від усіляких військових повинностей [Яковлева Т. Документи до історії Гетьманщини у фондах санкт-петербурзьких архівів. – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 533].

21 вересня 1677 р. Гетьман І.Самойлович своїм універсалом звільнив м-ко Городище, належне до київського монастиря св.Миколи Пустинного, від усіляких військових повинностей у винагороду за збитки, що їх зазнали обивателі від постою московських та козацьких військ [Яковлева Т. Документи до історії Гетьманщини у фондах санкт-петербурзьких архівів. – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 534].

21 вересня 1677 р. Гетьман І.Самойлович видав універсал до городиського сотника із забороною робити збитки київському монастирю св.Миколи Пустинного в його маєтностях [Яковлева Т. Документи до історії Гетьманщини у фондах санкт-петербурзьких архівів. – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 534].

16 жовтня 1687 р. Гетьман І.Матепа видав універсал до сотника м-ка Городище і всієї сотні про відшкодування збитків, завданих ними орендарю київського монастиря св.Миколи Пустинного [Яковлева Т. Документи до історії Гетьманщини у фондах санкт-петербурзьких архівів. – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 534].

Місто Городище згадане у податкових реєстрах 1750 – 1756 рр. [ лівобережної України 50-х рр. 18 ст. – К.: 1990 р., с. 45].