Церква св.Миколи

Муровану тридільну і трибаневу церкву споруджено 1693 р. на місці однойменної дерев’яної артіллю майстра М.Єфимова за зразком Михайлівської церкви в Глухові (1692 р.), що не збереглася. У кінці XVII – на початку XVIII ст. церква була соборним храмом міста. Протягом XVIII ст. оббудована численними низенькими притворами, ризницями і т. ін,; з тих часів збереглася південна ризниця. Під час капітального ремонту 1811 р. до церкви прибудовано нові південний і північний притвори. У 1871 р. за проектом глухівського приватного архітектора А.Гросса розібрано верх над бабинцем і з заходу прибудовано притвор з двоярусною дзвіницею, вінчання якої імітує три-заломний верх.

Церква розташована посеред центрального Соборного майдану міста і є головною містобудівною домінантою.

Компартименти згруповано вздовж осі схід – захід: п’ятистінний вівтар 6:6,6 м, восьмигранна нава 10,4:8,75 м, квадратний бабинець 6:6 м. Нава має двозаломний верх, відкритий до зеніту на висоту 30 м.

Декор екстер’єру лаконічний: ребра граней підкреслено широкими лопатками; вікна, розташовані у два яруси, облямовано спрощеними наличниками з фігурними розірваними сандриками; стіни увінчано багатообломним слабко розкріпова-ним карнизом зі смугою поребрика. Монументальні верхи увінчуються глухими ліхтариками з маківками. Північний і південний притвори на чолових фасадах мають шестиколонні пристінні портики тосканського ордера з трикутними фронтонами. Архітектурні форми дзвіниці імітують найдавніші частини будівлі.

В інтер’єрі поєднано глибинно-осьовий і висотний принципи розвитку простору. Притвор під дзвіницею перекрито хрещатим склепінням, бабинець – циліндричним, вівтар – зімкненим. Залом нави здійснено системою зрізаних пірамідальних склепінь. Компартименти з’єднуються широкими півцир’-кульними арками. У північній стіні бабинця зберігся внутршшьостінний хід на хори, розміщені в бабинці. Стіни потиньковані й побілені. Дахи укриті покрівельною сталлю по дерев’яних кроквах і кружалах.

Миколаївська церква в Глухові є найвидатнішою, тридільною пам’яткою стилю українського Відродження.

В.В.Вечерський