Пам’ятне місце садиби Бортнянського Д.С.

Валерій Белашов

Пам’ятне місце садиби Бортнянського Д.С., пам.знак 2002 (іст). Пл. Соборна. У північній частині площі.

На цьому місці, біля Троїцького собору і Миколаївської церкви, свого часу стояв садибний будинок, у якому до 1758 мешкав Д.Бортнянський.

Бортнянський Дмитро Степанович (1751-1825) – відомий український композитор, діяч світової культури, засновник духовного хорового співу.

Народився у м. Глухів. Початкову музичну освіту одержав у Глухівській музично-співацькій школі, потім співав і навчався теорії музики в придворній співацькій капелі в С.-Петербурзі. З 1769 по 1779 навчався за кордоном. Поставив в Італії три свої опери: «Креонт», «Алкид», «Квінт Фабій».

Після повернення до Росії Д.Бортнянський став капельмейстером при царському дворі, а потім директором придворної співацької капели. Писав не тільки духовну музику, а й опери (як-то «Свято сеньйора», «Сокіл», «Син-суперник або сучасна Стратоніка»), концертні увертюри, симфонії, сонати, романси. Він – автор військово-патріотичної кантати «Співець у стані російських воїнів» і «Пісні ратника» на слова В.Жуковського.

Поряд з М.Березовським створив новий тип хорового концерту, дав перші зразки фортепіанної сонати. Помер у С.-Петербурзі.

У 2002 на місці садиби, де народився Д.Бортнянський, встановлено пам’ятний знак з барельєфним зображенням композитора, відлитим з бронзи. Під зображенням – напис.

[Українська Радянська Енциклопедія. – 1960. – Т. 2. – С. 57; Большая Советская Энциклопедия. – М., 1970. – Т. 3. – С. 584; Іванов В. Дмитро Бортнянський / В. Іванов. – К., 1980. – С. 18; Бєлашов В. І. Глухов – забытая столица гетманской Украины / В. І. Бєлашов. – К., – 1992. – С. 50 – 51; Малий словник з історії України. – К., 1997. – С. 66; Довідник з історії України (А – Я). – К., 2001. – С. 84; Вечерський В. Глухів. Малі історичні міста України / В. Вечерський, В. Бєлашов. – К., 2003. – С. 78 – 79; Бєлашов В. І. Глухів – столиця Гетьманщини (До «Глухівського періоду» історії України (1708 – 1782 рр.)) / В. І. Бєлашов. – Глухів, 2005. – С. 85.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 394 – 395.