Церква Преображення

Церква [Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 242]. Церква Преображення була – дерев’яна, дуже маленька; розібрана через ветхість. Нова церква збудована у 1763 р. (напис на одвірку) на старому місці – дерев’яна триверха, з двома входами, опасанням, з окремою дзвіницею. У 1831 р. церква піднята на кам’яний фундамент, прибудована кам’яна ризниця. Іконостас 2-ярусний, зроблений одночасно з церквою [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 537 – 538].

Впадає в око й опис церкви Вознесіння Христового в с. Гнатківцях Пилявецького деканату, про яку візитський опис 1782 – 1783 рр. зазначає, що «будівля тієї церкви обширна», мас три верхи, три ґанки: із заходу, полудня і з півночі. Церква збудована з дубового дерева, обмальована, мала довкола опасання. Зазначено майстерність виготовлення хрестів [Зінченко А.Л. Акти візитації монастирів і костьолів 18 – 1 п.19 ст. як історичне джерело. – “Подільська старовина”, Вн., 1993 р., с. 211].

Села Гнатківці нині нема; тому я думаю, що йдеться про село Гнатівці (16 км на південний захід від Пиляви).

Дерев’яна церква Преображення 1763 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 138].