Церква св.Георгія

Церква св.Георгія

Фото Наталі Шестакової 17 серпня 2015 р. з сайту

Георгіївська церква 1783 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 16].

Дзвіниця 19 ст. (дерев.) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 16].

В 1962 р. Волинський обком КПУ рекомендував зняти дзвіницю з державного обліку. Підстава: потребує ремонту (Лист Волинського обкому КПУ до ЦК КПУ від 4 жовтня 1962 р.)

Джерело: сайт «Українська спадщина»

Георгіївська церква 1783 р. (муров.) та дзвіниця 18 ст. (дерев.) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Георгіївська церква 1783 р. (дерев.) та дзвіниця 18 ст. (дерев.) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

ГЕОРГИЕВСКАЯ ЦЕРКОВЬ, 1783 г., И КОЛОКОЛЬНЯ XVIII в. Памятник переходного типа от барокко к классицизму с традиционной деревянной колокольней в формах народной архитектуры Волыни. В 1885 г. черепичная кровля была заменена железной.

Кирпичная, оштукатуренная, однонефная, с пятигранной апсидой и двумя башнями на западном фасаде. Башни – двухъярусные, завершены главками-луковицами. Фасады расчленены лопатками. Перекрыта деревянным потолком XIX в., заменившим первоначальные своды.

На юго-запад от церкви расположена колокольня. Деревянная, двухъярусная, квадратная в плане. Первый ярус – рубленый, покрыт широким поддашием, второй – каркасный, решен в виде открытой круговой аркады. Четырехскатная крыша и поддашие обшиты гонтом. Композиция колокольни характерна для деревянного зодчества XVII-XVIII вв. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 2, с. 84].

Довідка на сайті

Більше фотографій: