2011 р. Музей Стуса в Горлівці може зникнути через байдужість чиновників

Юлія Божко, Євген Гончаренко

Музей Василя Стуса в Горлівці, що на Донеччині, може назавжди припинити своє існування. Його засновник 75-річний пенсіонер не має ані здоров’я, ані коштів утримувати експозицію. Чоловік хоче подарувати музей, де зберігається пам’ять про героя України, землякам. Проте міські чиновники не квапляться приймати дарунок.

У кімната два на два метри – відтворена камера-одиночка. Під час ув’язнення поета-дисидента Василя Стуса, утримання в такій камері вважали одним із найсуворіших покарань. Поет провів у одиночці рік. А загалом у таборі особливого режиму в селищі Кучино Пермської області Стус відсидів останні 5 років життя.

Пенсіонер Олег Федоров створив музей у приміщенні, яке орендує у міста. На сорока квадратних метрах зберігають близько тисячі унікальних особистих речей поета. Серед них – переписка Стуса, чернетки його віршів, фотографії, матеріали архівів КДБ. Експозицію 75-річний чоловік збирав майже 15 років. Музей відкрив власним коштом. Нині, каже Олег Федоров, ані грошей, ані здоров”я, щоб утримувати музей – не вистачає.

Пенсіонер звернувся до Горлівської мерії з проханням взяти музей на баланс. Чиновники подякували за подарунок і запропонували віддати колекцію до місцевої бібліотеки. Мовляв, на утримання музею – в бюджеті коштів немає.

Проти знищення музею виступають однодумці Федорова. З пропозицією зберегти цілістність експозиції – вже звернулися до уряду.

Якщо горлівські чиновники не погодяться зберегти музей, Олег Федоров, каже, відмовиться від рішення подарувати колекцію землякам. Передасть її лише тому, хто збереже цілісну експозицію.