Монастир св.Трійці

Монастир св.Трійці

Розмір зображення: 800:519 піксел

Монастир св.Трійці – до 1899 р. був чоловічим, з 1899 р. – жіночий [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 900].

Троїцький монастир 16 – 18 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Троицкий монастырь, XVI-XVIII вв. Первоначально был деревянным. Каменные сооружения предварительно датируются на основании архитектурных обследований первой четвертью XVII в. Монастырский ансамбль, состоящий из Троицкой церкви, надвратной колокольни с кельями, въездных ворот и ограды, перестроен в 1744 г. в стиле барокко. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1986 г., т. 4, с. 201]

1899 року монастир став жiночим. А 1929 року, з приходом радянської влади, монастир було зруйновано i закрито. Лише у 1942 роцi життя монастиря вдалося вiдновити. Черницi пiд настоятельством iгуменi Рафаїли вiдреставрували церкву та келiї, взялися за господарство. Та у 1962 роцi радянська влада знову закриває монастир. Церковне майно вивозиться до сусiднього села, на смiтник, будiвлi руйнуються. Але у 1989 роцi Свято-Троїцький монастир передали православнiй громадi, i почалась реставрацiя цiєї пам’ятки архiтектури.