2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Розмір зображення: 787:542 піксел

Фото 1900-х pp. зі збірки Музею етнографії та художнього промислу у Львові. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 28.

Городовичі. Церква Собору пр. богородиці

Дерев’яна церква, належала до будівель латинізованого типу. Збудована наприкінці 1730-х років на місці давнішої, що згоріла. Це була тридільна споруда, яка складалася з трьох зрубів – прямокутного бабинця, ширшої прямокутної нави й вужчого гранчастого вівтаря. Покривали церкву двосхилий дах нави й трохи нижчі трисхилий – бабинця й п’ятисхилий – вівтаря. Гребінь даху нави посередині вінчав ажуровий восьмибічний ліхтар з маківкою. Усю будівлю оперізувало широке піддашшя, оперте на профільовані випусти вінців зрубів. Стіни надопасан-ня були кожуховані ґонтами. Ця церква, що лишилася стояти після зведення 1870 року неподалік нової, мурованої, згоріла під час Першої світової війни в 1914 році.

Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – С. 637.