Садиба Валевських

Садиба Валевських

Розмір зображення: 800:800 піксел

Поміщики Валевські організували велике тваринницьке господарство. Кількість поголів`я худоби, на ті часи, було величезним: більше 3 тисяч овець, 4 тисячі коней, і найбільше в окрузі стадо корів швейцарської породи. Звичайно ж, така розкіш не могла не відбитися на будинку господарів. Палац побудований в стилі шале. Сама будівля знаходиться на території найбільшого в області периферійного парку англійської планування площею близько 7 га.

На жаль, незважаючи на те, що такий тип садибної споруди на території України зустрічається вкрай рідко, і парк, і саме шале давно занепали і заросли чагарником. Але як і раніше серед паркових насаджень можна зустріти реліктове дерево гінкго, яке іноді називають «динозавровим деревом».

Стара будівля шале знаходиться в глибині цього парку, і лише небагато чим нагадує про колишню доглянутості і велич. Зараз в ньому знаходиться районна бібліотека, в якій зберігається великий книжковий фонд. А сама будівля палацу чекає реставраційних робіт, які допоможуть відновити його колишню пишність. Але в радянський час його з одного боку обклали звичайною облицювальною плиткою, що перетворило маєток на ординарний будиночок.

Текст і фото Сергія Венцеславського (опубліковано 27.11.2019 р.)