1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Грімно (Грімне).

Городоцький.

Церква Преображення Господнього. 1777.

Найдавніші згадки про церкву є в документах 1471 р. Існуюча дерев’яна триверха церква збудована у 1777 р. на місці давнішої. Рік побудови вказаний у різьбленому написі на надпоріжнику дверей до бабинця: «создася домъ сей за сщеного іерея Іоана року Божія АΨОЗ месяца мая АВ». [Рік = 1777; день записано неправильно: 1 (А) + 2 (В); тобто хотіли написати 10 (І) + 2 (В) = 12] Цікавинкою будівлі є те, що перехід від четвериків надопасання до восьмериків верхів, накритих приплюсненими наметами, здійснюється через шестерики. Під час одного з ремонтів добудована захристія з північної сторони вівтаря і частково нави, та присінок з заходу бабинця. Триярусний різьблений і золочений іконостас походить з 19 ст. Стіни церкви вкриває олійний живопис 20 ст.

Розташована на північний схід дерев’яна дзвіниця 1777 р. частково пошкоджена пожежею 1980 р. Поряд з нею у 1990 р. нову дерев’яну двоярусну стовпову дзвіницю збудував майстер Іван Рубаха з Кліцька. Вкриває її велика цибуляста баня з ліхтарем і маківкою, посаджена на низький наметовий пірамідальний дах.

Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР. – Киев, 1985. – Т. 3, c. 123.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 229.